χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις με ...ΣΕΛΙΔΕΣ

Εξαιρετική ιδέα για τους λάτρεις των βιβλίων, για μοντέρνους χώρους, το πιο ταιριαστό γιορτινό ντεκόρ για σπίτια και δωμάτια που δεσπόζουν οι βιβλιοθήκες αλλά και για όλους όσους επιθυμούν μια πραγματικά ιδιαίτερη  χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με βασικό στοιχείο βιβλία, περιοδικά και σελίδες εφημερίδων.

 δέντρα από ...ΒΙΒΛΙΑ Χρησιμοποιείστε μικρά ή μεγαλύτερα βιβλία, ανάλογα με το μέγεθος του δέντρου που θέλετε να κατασκευάσετε. 
Στοιβάξτε τα σε μορφή πυραμίδας, φροντίζοντας να είναι καλά στερεωμένα.


Αντί για βιβλία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και  μεγάλα σε μέγεθος περιοδικά. 
Θα χρειαστείτε ασφαλώς περισσότερα σε αριθμό, αλλά δεν θα ταλαιπωρήσετε τα βιβλία σας.  

Ανάλογα με το γούστο σας και το ύφος που θέλετε να δώσετε σ΄αυτού του τύπου τα δέντρα, προσθέστε μπάλες, γιρλάντες ή άλλα στολίδια κι ένα αστέρι ή οποιοδήποτε άλλο χριστουγεννιάτικο σύμβολο στην κορυφή.

Προσθέστε χριστουγεννιάτικα φωτάκια, με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε σ΄ένα κλασσικό δέντρο κι εκμεταλλευτείτε την δυνατότητα που σας δίνει η διάταξη βιβλίων ή περιοδικών να κρύψετε εντελώς, αν θέλετε, τα καλώδια ανάμεσά τους.Το πιο εύκολο τέτοιου τύπου δέντρο είναι αυτό που μπορείτε να δημιουργήσετε με βιβλία ή περιοδικά που απλώς θα τα τοποθετήσετε σε σχήμα έλατου στα ράφια μιας βιβλιοθήκης.

Προσθέστε κορυφή και φωτισμό και είναι βέβαιον πως θα είναι το πιο απλό και οικονομικό αλλά και το πιο εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίσατε ποτέ.  ...με ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ 

Το ίδιο "σοφιστικέ" και ιδιαίτερο αποτέλεσμα με τα βιβλία, μπορούν να δημιουργήσουν στις γιορτινές σας διακοσμήσεις οι σελίδες εφημερίδων κα περιοδικών.

Επιλέξτε κατά προτίμηση σελίδες μόνο με κείμενο, χωρίς εικόνες, ιδανικές γι΄αυτήν την χρήση και οι τεράστιες σελίδες των παλιών τηλεφωνικών καταλόγων.

- Τσακίστε ή διπλώστε τις σελίδες για να τους δώσετε σχήμα έλατου, κολλήστε ένα χάρτινο αστέρι στην κορυφή και ακουμπήστε το δέντρο πάνω σ΄οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σ΄έναν μικρό "κορμό".

- Χρησιμοποιείστε σελίδες από εφημερίδες-περιοδικά για να φτιάξετε ιδιόμορφα χριστουγεννιάτικα στεφάνια και κάθε μορφής στολίδια.Το πιο σημαντικό για ένα αρμονικό οπτικά  αποτέλεσμα και σ΄αυτού του ύφους τις διακοσμήσεις, είναι να "δένουν¨" τα αντικείμενα  που τις αποτελούν, τόσο μεταξύ τους όσο και με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου που θα τοποθετηθούν....και στα ΠΑΚΕΤΑΤόσα σε διακοσμητικά πακέτα αλλά και στα δώρα που θα χαρίσετε, οι εφημερίδες σαν βασικό υλικό για το αμπαλάζ, μπορούν να δώσουν πραγματικά μοναδικό ύφος. 
Για το δέσιμο χρησιμοποιείστε υφασμάτινες και όχι πλαστικές κορδέλες ή ακόμη καλύτερα σπάγγο ή σκοινί σε φυσικό χρώμα.

Κι ένα tip για όλες τις χριστουγεννιάτκες συνθέσεις από  εφημερίδες ή περιοδικά:  Αφήστε για μερικές μέρες τις σελίδες, πριν τις χρησιμοποιήσετε, στον ήλιο. Η ελαφρά κιτρινισμένη/παλιά όψη που θα τους δώσει, θα κάνουν τις δημιουργίες σας ακόμη πιο εντυπωσιακές. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: (με κλικ μεγενθύνονται)

ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΟ .... ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ

Οι άγνωστες πτυχές της μάχης του Μαραθώνα


Οι άγνωστες πτυχές της μάχης του Μαραθώνα

http://www.metafysiko.gr/textview.php?id=7Παράδοξα γεγονότα, ανεξήγητα φαινόμενα και καταστάσεις όπου η απόδοση ερμηνειών και εξηγήσεων φαντάζει πολλές φορές αδύνατη. Δεν έκαναν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια, ούτε και η αναφορά σε αυτά είναι σημείο των καιρών και μόδα. Είναι συνώνυμα της ζωής και συμβαίνουν προφανώς από τότε που παρατηρείται ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Αφετέρου αναγράφονται και καταγράφονται από τότε που ο άνθρωπος είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο (σπηλαιογραφίες, τοιχογραφίες κ.λ.π.). Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι κάτι που φάνταζε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια ανεξήγητο ή θαύμα, σήμερα μπορεί να έχει την ερμηνεία του και μια εξήγηση οπότε παύει να αποτελεί ένα ερωτηματικό για τον άνθρωπο. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την εποχή μας. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και δεν είμαστε σε θέση να τα αποδώσουμε μια λογική ερμηνεία, μπορεί σε μερικά χρόνια να "απαλλαχτούν" απο το πέπλο του μυστηρίου και να συγκαταλέγονται μέσα στα πεδία γνώσεων των απογόνων μας. Ένα καλό παράδειγμα είναι η ανακάλυψη της φωτιάς της οποίας τα μυστικά τα γνωρίζουμε σήμερα αλλά δεν συνέβαινε το ίδιο κατά τις ιστορικές στιγμές της ανακάλυψης της.
Στο παρόν άρθρο αναφέρονται ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια της μάχης του Μαραθώνα η οποία διαδραματίστηκε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.χ. Πριν από αυτό όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι η ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου δεν θα πρέπει να συνοδευτεί από επιφυλακτικότητα, κατά την γνώμη μου, αλλά από συζητήσεις, διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Βέβαια είναι η φύση του άρθρου τέτοια η οποία το χαρακτηρίζει από αβεβαιότητα, αλλά και πάλι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα φιλοξενούνταν εδώ πέρα. Προσωπικά δεν πείθομαι από κάτι αν δεν συνοδεύεται από τουλάχιστον σεβαστά επιχειρήματα, αλλά δεν το απορρίπτω κιόλας αν δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω και να διαφωνήσω μέχρι πραγματικά αποδείξεως του αντιθέτου. Είμαι όμως πάντα ανοιχτός σε κάθε διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, τα οποία μπορεί και να οδηγήσουν στην εξαγωγή προσωπικών μεν αλλά σεβαστών δε συμπερασμάτων.
Στην ιστορική λοιπόν μάχη του Μαραθώνα, συνέβησαν σύμφωνα με τον Πλούταρχο τα παρακάτω παράδοξα. Εθεάθησαν στο πλευρό των Αθηναίων ο Θησέας και η προστάτιδα της πόλης των Αθηνών, η θεά Αθηνά, να λαμβάνουν μέρος στην μάχη και να τους βοηθάνε. Συγκεκριμένα αναφέρει "όταν οι Αθηναίοι πολεμούσαν στον Μαραθώνα κατά των Μήδων ενόμισαν πολλοί ότι είδαν φάντασμα του Θησέως, ο οποίος εβάδιζε μπροστά από αυτούς κατά των βαρβάρων".
Ο Παυσανίας στα "ΑΤΤΙΚΑ" (Ι, 15,3) μας δίνει μια παραστατική εικόνα για την μάχη που διεξήχθηκε. Αναφέρει ότι ο Θησέας παριστάνεται να βγαίνει από την γη. Επίσης αναφέρεται και ο ημίθεος Ηρακλής να λαμβάνει μέρος στην μάχη. Μας μιλάει επίσης για την θεά Αθηνά η οποία επίσης έπαιρνε μέρος στην μάχη πάνοπλη, και οδηγούσε ένα άρμα με τέσσερα άλογα. Ακόμα στο πλευρό των Αθηναίων ήταν και ο θεός Πάνας ο οποίος μαζί με τους Πανίσκους του σκόρπισαν τον τρόμο και τον πανικό στους Πέρσες και οι τελευταίοι τράπηκαν σε φυγή. Μάλιστα ο Ηρόδοτος γράφει (ΣΤ ',105) ότι ο Φειδιππίδης (δρομέας μεγάλων αποστάσεων) κατά την διαδρομή του προς την Σπάρτη, λίγο πριν την μάχη, είδε στο Παρθένιον όρος τον θεό Πάνα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που διηγήθηκε ο Φειδιππίδης στους Αθηναίους, τον συνάντησε ο Πάνας στην περιοχή του Παρθένιου όρους παραπάνω από τον Τεγέα. Τον φώναξε με το όνομα του και τον ρώτησε γιατί δεν φροντίζουν οι Αθηναίοι γι' αυτόν, ενώ ο ίδιος τους είχε βοηθήσει κατά το παρελθόν και ότι το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον� Οι Αθηναίοι μετά την νίκη τους λοιπόν του αφιέρωσαν ένα σπήλαιο που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της ακρόπολης και ο στρατηγός της μάχης του Μαραθώνα, ο Μιλτιάδης, μερίμνησε για την κατασκευή αγάλματος του θεού, το οποίο έφερε την επιγραφή "Τον τραγόπουν εμέ Πάνα, τον Αρκάδα, τον κατά Μήδων, τον μετ' Αθηναίων, στήσατο Μιλτιάδης". Τέλος η εμφάνιση ενός χωρικού με επίμηκες όπλο (όχι δόρυ ή κάτι άλλο γνωστό) έρχεται να ολοκληρώσει το πέπλο των μυστηρίων που συνέβησαν στην ιστορική εκείνη μάχη. Ο συγκεκριμένος χωρικός λοιπόν εθεάθη να φονεύει πολλούς από τους βαρβάρους και μετά το πέρας της μάχης εξαφανίστηκε� Οι Αθηναίοι έσπευσαν να ρωτήσουν σε κάποιο μαντείο γι' αυτόν και έλαβαν σαν απάντηση ότι θα πρέπει απλά να τιμούν τον ήρωα Εχετλαίο�
Αναλύοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, πολλοί συγγραφείς έκαναν λόγο σε ότι αφορά την εμφάνιση θεών και ηρώων, για χρήση ιερών όπλων από μυημένους σε μυστήρια της εποχής� ’λλωστε δεν είναι οι μοναδικές αναφορές όπου οι θεοί εμφανιζόντουσαν και συνομιλούσαν με τους θνητούς. Η εμφάνιση των "ομοιωμάτων" του Ηρακλή και του Θησέα έκανε πολλούς να μιλήσουν για ανθρωπόμορφες μηχανές (ρομπότ). Και πάλι όμως δεν είναι η μοναδική αναφορά αυτή στην ελληνική προϊστορία (και όχι μυθολογία) αφού περίπου μια χιλιετία πιο πριν από τότε, ο Τάλος φρόντιζε για την ασφάλεια των ακτών της Κρήτης στην εποχή του Μίνωα�’λλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η αποκωδικοποίηση της ελληνικής προϊστορίας θα μας δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που ακόμα και σήμερα δεν έχουν δοθεί�
Έγιναν προσπάθειες για απόδοση κάποιας ερμηνείας και για τον Εχετλαίο και λέγεται ότι το όπλο που κρατούσε πρέπει να ήταν κάτι σαν το σημερινό Laser (Προφανώς κάτι διαφορετικό σε τεχνολογία της εποχής). ’λλωστε υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες ότι πολλοί πολεμιστές και από τα δύο στρατόπεδα έχασαν το φως τους (τυφλώθηκαν) κατά την διάρκεια της μάχης χωρίς να είναι τραυματισμένοι πουθενά αλλού!
Πάντως αν όλα αυτά εξεταστούν και από ψυχολογικής πλευράς θα διαπιστώσει κανείς ότι όλες οι αναφορές και διηγήσεις γίνονται μετά την μάχη του Μαραθώνα, αφού έχουν ήδη νικηθεί οι Πέρσες. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως και να ακουγόντουσαν όλα τα παραπάνω για να υπάρχει ακμαίο ηθικό στο στράτευμα αφού υπήρχε κίνδυνος διάλυσης του εξαιτίας της συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής των αντιπάλων. Τίποτα όμως δεν ειπώθηκε πριν από την μάχη από τα παραπάνω παρά μονάχα μετά το πέρας της. ’λλωστε γιατί να μην είναι αληθινά όλα αυτά που έγραψαν οι πατέρες της ιστορίας όταν είναι γνωστό ότι οι Αθηναίοι ορκιζόντουσαν για τα λεγόμενα τους και όταν έχει ήδη κερδισθεί μια μεγάλη μάχη με ένα καταπληκτικά στημένο στρατηγικό σχέδιο κάτι το οποίο απέδειξε την ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο στρατευμάτων; Συνοψίζοντας λοιπόν βλέπουμε ότι η μάχη του Μαραθώνα δεν ήταν μια απλή σύγκρουση στρατευμάτων και πολιτισμών, ένα εμπόδιο για την εξάπλωση για τους μεν και ένας υπέρτατος αγώνας για την ελευθερία και τα ιδανικά των δε. Υπήρξε πεδίο εφαρμογής μυστικών ιερών όπλων.
Όσοι από τους αναγνώστες έχουν διαβάσει και το προηγούμενο άρθρο που δημοσίευσα (οι αρχαιοελληνικοί ναοί) στην σελίδα μας, θα γνωρίζουν τους σκοπούς μου, τους οποίους θα επαναλάβω για άλλη μια φορά, και δεν είναι άλλοι από την συζήτηση και την ελεύθερη σκέψη γύρω από αυτά τα θέματα, καθώς και την γνωστοποίηση τους στο ευρύ κοινό αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που τα γνωρίζουν. Και πιστέψτε με, είναι πάρα πολλά�


Το παρόν άρθρο αφιερώνεται στους Μαραθωνομάχους - Αθηναίους και Πλαταιείς - και γενικότερα σε όλους όσους θυσιάστηκαν για αυτήν την χώρα, έτσι ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε την "δημοκρατία" μας�
Με εκτίμηση

Tremulas
Πηγές
  • Πλούταρχου Βίοι
  • Ηρόδοτος
  • Παυσανία Αττικά
  • Τα ιερά όπλα των Ελλήνων , Κων/νος Ποταμιανός

Φωτογραφικό υλικό Οι Περσικοί πόλεμοι (εκδ. Στρατίκη

TΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ (ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ) (ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ)Το καλοκαίρι του 1999 είχαμε επισκεφθεί για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μεγαλιθικό Δρακόσπιτο στην κορυφή του όρους ΟΧΗ στην Κάρυστο.
Κατάπληκτοι προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε τον σκοπό αυτού του οικοδομήματος σε ένα τόσο δυσπρόσιτο σημείο, αλλά εκείνο που μας είχε εντυπωσιάσει περισσότερο ήταν η τεχνική πλευρά της κατασκευής.
Η οροφή που αργότερα μάθαμε ότι είναι κατασκευασμένη με το λεγόμενο ΕΚΦΟΡΙΚΟ σύστημα είναι πραγματικά κάτι το αξιοθαύμαστο.
Απαιτείται για την κατασκευή τέτοιου είδους οροφής, πολύ προσεκτικός υπολογισμός του βάρους και της τοποθέτησης των πλακών που την αποτελούν, έτσι ώστε το οικοδόμημα να στέκεται γερά και χωρίς τον κίνδυνο να συμπαρασύρει πέφτοντας η οροφή και την υπόλοιπη κατασκευή .
Ψάχνοντας στοιχεία για την χρονολόγηση της κατασκευής αυτό που τελικά καταλάβαμε είναι ότι δεν υπάρχει ακριβής χρονολόγηση.
Κάποιοι μιλούν ακόμη και 6000 χρόνια π.χ.
Άλλοι για λιγότερο, (1500πχ.), αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος.
Πάντως οι άγνωστοι τεχνίτες που έφτιαξαν αυτά τα οικοδομήματα έπραξαν πραγματικό άθλο μιας και στέκουν εκεί εκατομμύρια ημέρες!!
Μετά υπάρχει το ζήτημα της χρήσης του κτίσματος δηλαδή ποιο σκοπό εξυπηρετούσε γιατί είχε κατασκευαστεί Και εδώ απλά υπάρχουν διάφορες εικασίες , ναός , τάφος , ένα είδος αναμεταδότη με καπνό (φρυκτωρία) για να στέλνουν οπτικά σήματα σε αλλά σημεία που είχαν οπτική επαφή κ.λ.π.
Αλλά και εδώ υπάρχουν αμφιβολίες για ποιον πραγματικά σκοπό εξυπηρετούσαν αυτές οι κατασκευές.
Και λέω κατασκευές γιατί το Δρακόσπιτο στην Οχη είναι απλά ένα από τα 25 περίπου που υπάρχουν συνολικά στην Νότια Εύβοια.
Αυτό είναι όμως το εντυπωσιακότερο και παλαιότερο σύμφωνα και με τις μελέτες του καθηγητή Μουτσοπουλου που πρώτος ασχολήθηκε συστηματικά με τις ανασκαφές του μεγάλου Δρακόσπιτου της Οχης, αλλά και όλων των υπολοίπων αργότερα.
Υπάρχει ακόμα όμως ένα ¨σκοτεινό¨ σημείο, ένα μεγαλο ερωτηματικό αν θέλετε, ποιοι ήταν αυτοί που έφτιαξαν αυτά τα μεγαλιθικά μνημεία ;
Λέγεται ότι ίσως ήταν οι Δρύοπες χωρίς όμως να είναι απόλυτα σίγουρο ότι πρόκειται για αυτούς, απλά είναι γνωστό ότι ζούσαν σε αυτήν την περιοχή .
Εκείνο που είναι πάλι περίεργο είναι ότι δεν έχουμε τέτοιας τεχνοτροπίας κατασκευές σε άλλο μέρος της Ελλάδας ούτε καν στο βόρειο μέρος του νησιού.
Υπάρχει βέβαια στην Αττική στον Υμηττό συγκεκριμένα, το παράξενο Δρακόσπιτο που έχει σχήμα σχεδόν πυραμίδας και που το παρουσιάζω σε επόμενη σελίδα, καθώς και στο βιβλίο μου ΑΔΗΛΗ ΕΛΛΑΔΑ που κυκλοφορεί.
Κάτι που μας έκανε άσχημη εντύπωση, ήταν όταν είδαμε ότι τα περισσότερα Δρακόσπιτα, σήμερα, χρησιμοποιούνται ως στάνες!! γεμάτα με ακαθαρσίες και έντονη δυσοσμία.
Αν βρίσκονταν αυτές οι κατασκευές σε άλλη χώρα μπορείτε να φανταστείτε πως θα τις είχαν;
Η μήπως νομίζουν κάποιοι ότι στην Μ.Βρετανία το Στόουνχεντζ έχει μεγαλύτερη αξία και το προσέχουν περισσότερο;
Όχι δεν έχει μεγαλύτερη αξία απλά εκει εκτιμούν περισσότερο την πολιτιστική τους κληρονομιά…
Καιρός να το κάνουμε και εμείς…

Με την σειρά που φαίνονται (ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΓΙΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ)
(Φωτογραφίες του γεωλόγου Δημήτρη Καραγκιόζη)
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΕΤΡΙΝΗ ΠΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΛΑΞΕΜΕΝΗ ΚΟΛΩΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΣΤΟΝ ΓΥΡΩ ΧΩΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΛΑΞΕΜΕΝΟΙ ΟΓΚΟΛΙΘΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ
ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΙΣΩΣ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΤΟ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΤΟ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Ξεκινώντας εκείνο το απόγευμα με τον Κωνσταντίνο για να μου δείξει το Δρακόσπιτο στον Υμηττό, δεν περίμενα να δω κάτι που θα με εντυπωσίαζε τόσο πολύ όσοhttp://users.ntua.gr/paneios/dragon.htm αυτό το μεγαλιθικό κατασκεύασμα που βλέπετε στην φωτογραφία.
Είχα την εντύπωση ότι ήξερα καλά τον Υμηττό μια και 3 χρόνια περίπου έχω ασχοληθεί εντατικά με αυτόν, ψάχνοντας κυρίως για τα σπήλαια και βάραθρα που έχει, ( έχω εντοπίσει 35 από αυτά και υπάρχουν και άλλα).
Κι όμως όσο και αν έχει περπατήσει κάποιος, ποτέ μα ποτέ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ξέρει τα πάντα για ένα βουνό η μια περιοχή.
Από εκείνη την ημέρα άρχισα να αναρωτιέμαι τι άλλο θα μπορούσε να υπάρχει στον Υμηττό που δεν το έχουμε δει ακόμα.
Είμαι σίγουρος πάρα πολλά.
Για αυτό και συνεχίζω κάτι που είχα αφήσει πριν λίγο καιρό, τις επισκέψεις μου στον Υμηττό, ακόμα και σε σημεία που νόμιζα ότι τα ήξερα καλά.
Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι στο σημείο που υπάρχει αυτό το Δρακόσπιτο, κάπου πολύ κοντά υπάρχει μια πολύ παράξενη επιγραφή με ακατανόητα ¨σύμβολα η γράμματα¨.
Δεν ξέρω πότε γράφτηκαν αλλά αποτελούν μαζί με την κατασκευή ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο ευρημάτων.

ΤΑΫΓΕΤΟΣ

ΤΑΫΓΕΤΟΣ
Η επίσκεψη στον ΤΑΫΓΕΤΟ είχε αναβληθεί αρκετές φορές.
Πάντα κάτι θα εμπόδιζε την πραγματοποίηση της με διαφόρους τρόπους.
Τελικά μετά από δυο σχεδόν χρόνια αναβολών είχε φτάσει η στιγμή της αναχώρησης.
Στις 14 Ιουλίου 2001 μαζί με τον φίλο και συνοδοιπόρο Μπάμπη Τσαπά, ξεκινήσαμε για τον ΤΑΫΓΕΤΟ, το πανέμορφο αυτό βουνό, με ψηλότερη κορυφή του, τον ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ στα 2407μετρα.
Εκτός των άλλων ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ήταν συνδεδεμένος τώρα πια και με την μυστηριώδη εξαφάνιση του καθηγητή ΛΙΑΝΤΙΝΗ.
Το τελευταίο σημείο που τον είδαν, (συγκεκριμένα το ταξί που τον μετέφερε), ήταν το καταφύγιο του ΕΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, από όπου και εμείς ξεκινήσαμε την ανάβαση για την κορυφή.
Πολλές φήμες και σενάρια ακούστηκαν κατά καιρούς σχετικά με την εξαφάνιση του καθηγητή.
Εν τέλει το σώμα του Λιαντίνη, (τα οστά του και κάποια προσωπικά αντικείμενα), βρέθηκαν σε ένα άγνωστο μικρό σπήλαιο, κοντά στην τοποθεσία ¨Πόρτες¨.
Ο στόχος μας ήταν να διανυκτερεύσουμε, όπως και έγινε, στην κορυφή για να δούμε την περίφημη πυραμίδα που σχηματίζει η σκιά του βουνού κατά την ανατολή, αλλά και κατά την δύση του ηλίου.
Βέβαια γνωρίζαμε ότι η πυραμίδα της ανατολής ήταν η πιο εντυπωσιακή γιατί φαινόταν να ίπταται πάνω από την θάλασσα!
Αλλά αυτό που δεν περιμέναμε είναι ότι θα σχημάτιζε ένα τέλειο τρίγωνο με τρεις πλευρές!
Και θα πει κάποιος ε.. και τι σπουδαίο υπάρχει σε αυτό;
Και όμως, αφού πρόκειται για σκιά της κορυφής, πως είναι δυνατόν να σχηματίζει τρίγωνο με βάση!!!
Στην σκιά της δύσης σχηματίζετε απλά μια κορυφή με δυο μόνο πλευρές ενώ στην ανατολή έχουμε μια κανονική πυραμίδα ισοσκελή να ίπταται πάνω από την θάλασσα!
Θα ήθελα να πω ότι αν και επίσκεψη έγινε στα μέσα ΙΟΥΛΙΟΥ, υπήρχε μέσα σε κοιλότητες χιόνι, που μάλιστα μας έδωσε και λίγο νερό για να πιούμε όταν τα παγούρια μας είχαν αδειάσει.
Η θεά από την κορυφή είναι απίθανη και η εμπειρία από αυτήν την επίσκεψη ήταν πολύτιμη αλλά και διδακτική, (υπήρξε και ένα μικρό ατύχημα), θυμίζοντας μου ότι ποτέ δεν βιαζόμαστε όταν περπατάμε στο βουνό.
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω σε όσους σκέφτονται αυτό το ταξίδι, να το πραγματοποιήσουν, γιατί όλη η διαδικασία της ανάβασης και κατάβασης, αλλά και η παραμονή στην κορυφή, είναι μια αξέχαστη εμπειρία και μια Μύηση, στην αγέρωχη ομορφιά του πανέμορφου ΤΑΫΓΕΤΟΥ…
Θα νοιώσετε την δύναμη που αποπνέει το ¨Ιερό¨ αυτό βουνό, αρκεί με σεβασμό και όχι με έπαρση, να πορευθείτε προς την Κορυφή του….
Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΕΟΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΥΣΗ
Η ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΤΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΤΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

http://users.ntua.gr/paneios/symbol.htm
Για πρώτη φορά άκουσα για τα σύμβολα αυτά, από έναν πολύ καλό μου φίλο, που έχει ασχοληθεί αρκετά με την ΠΕΝΤΕΛΗ και τα όσα την αφορούν.
Την πρώτη φορά επισκέφθηκα μαζί του την περιοχή με τα σύμβολα, κοντά στο αρχαίο λιθόστρωτο, και μου έδειξε το σύμβολο που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία (ΤΟ ΡΟΔΟ).
Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που ήταν φτιαγμένο το όμορφο αυτό χάραγμα στον μαρμάρινο βραχο.
Και οι δυο είχαμε την ίδια απορία για το ποιος και γιατί, χάραξε ένα τέτοιο σύμβολο σε εκείνο το σημείο.
Έκτοτε άρχισα να επισκέπτομαι αρκετά συχνά την περιοχή κοντά στο λιθόστρωτο αναζητώντας και αλλά παρόμοια χαράγματα.
Με τον καιρό άρχισα να ανακαλύπτω σε διαφορετικά σημεία και αλλά σύμβολα εκτός από αυτά που ήδη γνώριζα ότι υπήρχαν μέσα στο σπήλαιο αλλά και έξω από την εισοδο του.
Να σημειώσω εδώ ότι τα περισσότερα από τα σύμβολα που βρίσκονται κοντά στο λιθόστρωτο, έγιναν εύκολα ορατά, μετά από την μεγάλη φωτιά που απογύμνωσε το βουνό από το δάσος που υπήρχε.
Επίσης ένα άλλο στοιχείο το οποίο είχα αναφέρει και σε ένα άρθρο μου σχετικά με τα σύμβολα της ΠΕΝΤΕΛΗΣ, στο περιοδικό ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, είναι ότι αυτά, (τα σύμβολα), κοιτούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Μιλώ κυρίως για τα σύμβολα που βρίσκονται κοντά στο λιθόστρωτο.
Αυτά λοιπόν, ¨κοιτούν¨, Ανατολικά και Νότια, πράγμα που νομίζω ότι δεν έγινε τυχαία.
Δεν έχω εντοπίσει προς το παρόν σύμβολο με κατεύθυνση Δυτική η Βόρεια.
Μια άλλη παρατήρηση έχει να κάνει με τον κατασκευαστή των συμβόλων.
Κατά την γνώμη μου καποια από τα σύμβολα φαίνεται ότι έχουν φτιαχτεί από το ίδιο χέρι , όχι όλα όμως.
Επίσης υπάρχουν σημεία με μαζεμένα σύμβολα (ομάδες) και άλλα που είναι μόνα τους.
Τα σύμβολα ως επί το πλείστον έχουν θρησκευτικό θέμα, μερικά καθαρά χριστιανικό, αλλά υπάρχουν και σύμβολα που παραπέμπουν σε κάτι πολύ αρχαιότερο.
Μοιάζει σαν κάποιος να θέλει μέσα από αυτούς τους συμβολισμούς, να απεικονίσει κάτι από την ίστορια του Πεντελικού όρους, μια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρονου.
Θα έλεγα ακόμη, ότι χαράζοντας σύμβολα στους μαρμάρινους βράχους, ο άγνωστος δημιουργός τους, συνεχίζει να κάνει ότι έκαναν πολύ παλαιότερα οι ασκητές του ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ, οι λεγόμενοι ΑΜΩΜΟΙ, (οι Αγνοί, οι Καθαροί).
Μην ξεχνάμε ότι το ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ ΟΡΟΣ έχει και την ονομασία ¨ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΩΜΩΝ¨ που κάποιος μπορεί να το μεταφράσει και ως …ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ…
Μέσα στο σπήλαιο της ΠΕΝΤΕΛΗΣ η ΑΜΩΜΩΝ (ΝΤΑΒΕΛΗ), υπάρχουν χαράγματα και επιγραφές που προέρχονται από τους ασκητές που έζησαν σε αυτό.
Τελικά η ιστορια με τα σύμβολα της ΠΕΝΤΕΛΗΣ είναι πολύ παλιά….
Μην ξεχνάμε ότι και ο Τούρκος περιηγητής ΕΒΛΙΑ ΤΣΕΛΕΜΠΙ, αναφέρεται σχετικά με την επίσκεψη του στο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ, σε καποια σύμβολα και στις ακατανόητες γραφές που είδε στο εσωτερικο εκείνου του μυστηριώδους σπηλαίου που τον οδήγησαν οι μοναχοί της Μονής Πεντέλης…
Που να βρίσκονται άραγε αυτά που είχε δει εκείνος; Υπάρχουν ακόμα; Μακάρι να γνωρίζαμε…
ΤΟ ¨ΡΟΔΟ¨
ΔΙΑΦΟΡΑ ¨ΑΣΤΕΡΙΑ¨
¨ΓΡΑΦΗ¨ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΗ
ΑΤΑΦΟ ΣΩΜΑ ΘΑΜΜΕΝΗ ΨΥΧΗ ΒΕΛΑΖΩ ΜΕ ΓΛΩΣΣΑ ΚΟΜΜΕΝΗ
ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΛΕΥΚΟ ΠΡΟΔΟΤΗΣ Η ΠΡΟΒΑΤΟΝ ΕΙΜΑΙ
ΟΙ ¨ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ¨
ΤΑ ¨ΦΙ¨
ΤΟ ¨ΚΛΕΙΔΙ¨
ΟΙ ¨ΠΑΛΑΜΕΣ¨
ΤΑ ¨ΠΡΟΣΩΠΑ¨
ΟΙ ¨ΣΤΑΥΡΟΙ¨
Ο ¨ΠΕΛΕΚΥΣ¨
Ο ¨ΒΩΜΟΣ¨ ; (ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ)
Η ¨ΣΠΕΙΡΑ¨
Ο ¨ΣΚΟΡΠΙΟΣ¨
ΤΟ ¨ΧΙ¨
Η ¨ΠΥΡΑΜΙΔΑ¨ (ΤΡΙΓΩΝΟ)
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ